Aktuális akciók

Pillantás Optika Sárbogárd akció

Pillantás Optika Sárbogárd akció

Részletekért és további akciós ajánlatokért kattintson IDE

Partnereink

Hogyan óvjuk meg szemünket a káros UV-sugarakkal szemben?

Mikor beköszönt a jó idő, egyre több időt tölthetünk el a szabadban. Az önfeledt percekben azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a napsütésnek van néhány negatív hatása is a szervezetünkre.
A legtöbb ember pontosan tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás milyen hatással van a bőrre. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy miként hat a szemünkre és hogy hogyan védekezhetünk ellene?

Amikor a nap sugara éri a bőrünket, egy kellemes, meleg érzést tapasztalunk. Pedig a nap sugarainak vannak negatív hatásai is. A nap sugárzást közvetít a föld felé, ami látható és infravörös sugarakból áll. Szerencsére a veszélyes sugárzást javarészt megszűrik a föld légkörének felső rétegei, így a föld felszínét már csak az ultraibolya (UV) sugarak érik el, ezek azonban folyamatosan jelen vannak.

Az UV sugarakat három csoportba sorolhatjuk: UV-A, UV-B és UV-C. Az UV-C sugarak a legveszélyesebbek, de ezeket az ózón réteg 20 km-es magasságban teljes mértékben kiszűri. Az UV-B sugarakkal hasonló a helyzet, ellenben az UV-A sugarak mintegy 95%-a eléri a földet.
Az UV sugárzás mértéke a földrajzi helyzettől és a napszaktól függően változik. Általánosságban azért elmondható, hogy a legnagyobb sugárzás délben tapasztalható, amikor a nap a legmagasabban áll, de felhős napokon is lehet nagy a sugárzás.

napszemüvegben

Az UV sugárzás hatásai

A legtöbb ember pontosan tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás milyen hatással van a bőrre. A legismertebb ilyen hatás a bőrbarnulás, amelyet az UV-A sugarak okoznak. Ezzel egy időben azonban védenünk kell a bőrünket az UV-B sugarakkal szemben is, amelyek a bőr leégését vagy akár bőrrákot is okozhatnak. A védekezés legjobb módja zárt ruhák és kalap viselése, valamint a naptej rendszeres használata.

Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor a szemünk védelméről sem! Verőfényes napsütésben ugyanis a szemünk jelentős mennyiségű sugárzásnak van kitéve. Ráadásul a sugarak a homokról, hóról, a vízről, sőt még a levegőben szálló porszemekről is visszaverődnek. Ha a szemünk sokáig, jelentős mértékű UV sugárzásnak van kitéve, véglegesen károsodhat a retina, vagy akár szürke hályog és hóvakság is kialakulhat.

A napsugaraknak vannak azért persze pozitív hatásai is: például nagyon fontos D-vitamin forrás. Ez a vitamin szabályozza a kalcium és a foszfor szintjét a vérben, és segíti a kalcium felszívódását a vékonybélben.

A szem védelme

Számos módszer létezik arra, hogy megóvjuk a szemünket a káros, vakító sugaraktól. A különböző helyzetekre más-más stílusú, típusú védőeszközt is használhatunk. A legtöbb minőségi napszemüveglencse manapság már teljesen, vagy szinte teljesen kiszűri a káros UV sugarakat. Sőt, akár dioptriás napszemüveget is választhatunk.
Szín tekintetében dönthetünk sötétebb vagy halványabb árnyalat mellett, de ne felejtsük el, hogy a lencse színezettsége nem jelenti automatikusan azt, hogy védelmet is nyújt a sugárzással szemben!

A napszemüvegek között találhatunk hagyományos formákat vagy a legújabb divattrendekhez illeszkedőeket is. Mégis a választáskor tartsuk szem előtt a hasznos szempontokat is azon túl, hogy hogyan áll nekünk. A napszemüvegek esetében érdemes nagyobb lencsés, kissé hajlított keretűt választani, mert ezek a napszemüvegek megakadályozzák, hogy az oldalirányból vagy felülről visszatükröződő sugarak eljuthassanak a szembe. A napszemüveg mellett nem árt további kiegészítő védelmet is alkalmazni, pl.: kalapot vagy napellenzőt.

Extra védelem a gyerekeknek

A gyerekeket évente átlagosan háromszor annyi UV sugárzás éri, mint a felnőtteket. Ennek az a legfőbb oka, hogy a gyerekek pupillája nagyobb, így több fény jut a szemükbe. Ráadásul a gyerekek szeme nem képes annyira kiszűrni az UV sugárzást sem, mint a felnőtteké.

Egy 10 évnél fiatalabb gyerek szemlencséje hatszor több UV sugarat enged át. Mindezekből kifolyólag nagyon fontos, hogy különös figyelmet szenteljünk a gyerekek szemének védelmére.
Számos napszemüveg elérhető már az optikai üzletekben gyerekek számára is. Napellenzős sapkák viselése ugyancsak javasolt. A dupla védelem ez esetben különösen fontos.

A színek hatása

napfényAmikor napszemüveget vásárolunk, érdemes annak megfelelően megválasztanunk a lencse színét és a szín intenzitását, hogy milyen célra fogjuk használni. A legtöbb esetben a fő cél a csillogás, a vakító fények kiküszöbölése. A látható fénnyel szembeni megfelelő védelem érdekében a napszemüveg lencséinek legalább 70-75% -os színezettségűeknek kell lenniük. Nagyon világos környezetben, például vízparton vagy havas tájon, magasabb, 85-90%-os színezettség javasolt.

A barna lencsék a legjobban a kék fényt szűrik meg (a kék fény okozza a legnagyobb csillogást). A barna lencse javítja a kontrasztot a füvön és az égen, ezért kitűnő választás autóvezetéshez vagy golfozáshoz.
A szürke és zöldesszürke lencsék változtatják meg a legkevésbé a környező színeket, így elősegítik a távolságok jobb észlelését.
A citromsárga és narancssárga lencséket speciális sportnapszemüvegekhez használják, például céllövészethez vagy síeléshez, ezek ugyanis javítják a kontrasztérzékelést és a pontosságot gyenge fényviszonyok között és felhős időben is.

Tükröződésmentesítő rétegek, polarizált lencsék

Az anti-reflex rétegek a napszemüvegeken minimalizálják a visszatükröződéseket és a szemet fárasztó csillogást. Ezeket a rétegeket gyakran a szemüveglencse hátsó felületére viszik fel, hogy csökkentsék az oldalirányból érkező csillogást, ezáltal biztosítva élesebb látást. A legújabb tükröződésmentesítő rétegek egyéb, plusz összetevőket is tartalmaznak már, amelyek megvédik a szemüveg lencséit a sérülésektől, karcolásoktól, valamint ellenállóvá teszik a párával és a szennyeződésekkel szemben.

Azok, akik sok időt töltenek vízparton, vagy sokat vezetnek esős utakon, pontosan tudják, mennyire zavaróak a felszínről visszatükröződő sugarak. A legjobb módja ezen vakító csillogások kiküszöbölésének egy polarizált lencse. A polarizált lencsék a bizonyos hullámhosszúságú sugarakat szűrik meg, ezzel kiküszöbölik a csillogást, így többé nem kell hunyorognunk

Fényre sötétedő lencsék

Ezek a szemüveglencsék az UV sugarak hatására besötétednek, ha a szabadban tartózkodik. Az UV sugárzás csökkenésével a lencsék automatikusan kivilágosodnak, és beltéren teljesen átlátszóvá válnak. A fényre sötétedő lencsék nem napszemüveglencsék, de mindennapos használatra alkalmasak. Különösen jó választás azoknak, akiknek a szeme érzékeny a fényre.